O PROJEKTU
Vítejte na stránkách Fair Dining, zaměřených na udržitelnost v gastronomii.
Koncept a projekt Fair Dining vznikl na základě vlastního dlouholetého zájmu, praxe i výzkumu v oblasti udržitelné gastronomie. Jeho cílem je poskytovat restauracím, kavárnám, barům či jiným gastro provozům informace a poradenství ohledně možností, jak zefektivňovat fungování podniku v rámci všech tří pilířů udržitelného rozvoje.
Proč Fair Dining?
Fine dining je fajn. Dobré jídlo může (a mělo by) být skutečným zážitkem. K tomu, aby bylo více, než „jen fajn“ mu však něco chybí. Chybí mu schopnost dohlédnout dále než na daný talíř, pokrm a bezprostřední dojem. Chybí mu férovost.
Ať už se jedná o gastronomii jakékoli úrovně, veřejné stravování by mělo být v prvé řadě fér – k zaměstnancům, k zákazníkům, k dodavatelům a výrobcům potravin, k přírodě, ke zvířatům, i k samotnému majiteli podniku.
Jednoduše proto, aby prospívalo všem a bylo dlouhodobě udržitelné.
Projekt Fair Dining vyústil z diplomové práce magisterského oboru Sociální a kulturní ekologie na FHS UK a byl realizován ve spolupráci s Centrem pro otázky životního prostředí UK.
V současnosti se rozvíjí dále v navazujícím výzkumu, dalších projektech i konkrétní praxi.